Επιτυχημένη η ημερίδα για το Σύμφωνο των Δημάρχων στη Σπάρτη

Ουσιαστικές ήταν οι εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων» που έγιναν κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στη Σπάρτη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα κατέστησε σαφές ότι «ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά ως Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την προώθηση του Συμφώνου και ως συντονιστές αυτής της προσπάθειας θα παρέχουμε κάθε στρατηγική καθοδήγηση, οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε κάθε δήμο που επιθυμεί να ενταχθεί στο «Σύμφωνο των Δημάρχων»..

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο δήμος μας ως σήμερα, αν και έχει την πολιτική θέληση, δεν έχει ενταχθεί στο Σύμφωνο διότι δε διαθέτει τους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους». Ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης παρουσίασε το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) του δήμου του, τονίζοντας ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο Ευρώτα παρακολουθείται καθημερινά από Ομάδα Εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση, τη μείωση του κόστους αλλά και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου Χαράλαμπος Λιάρος υποστήριξε ότι ο δήμος του θέλει να ενταχθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων και γι΄ αυτό το λόγο έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα ενδιαφέροντος, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «δεν έχει επαρκή τεχνογνωσία και εμπειρία για να προχωρήσει σε αυτό».

Ο αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο δήμος του οποίου συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, υποστήριξε ότι «είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη δράση, ανάμεσα στους 4.528 δήμους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι και εκπροσωπούν περίπου 170 εκατομμύρια πολίτες».

Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc τόνισε πως για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ είναι «σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές της Περιφέρειας και των Δήμων και καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών».

Ο κ. Λάσκος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., υποψήφιος διδάκτορας και Τεχνικός Σύμβουλος του γραφείου του συμφώνου των δημάρχων Τ.Ε.Ε. επισήμανε ότι «το Τ.Ε.Ε. προκειμένου να σταθεί αρωγός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2012 «Γραφείο Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων (ΓΥΣΔ)», ενώ «επιπλέον από το Μάρτιο του 2013 το Τ.Ε.Ε. έχει οριστεί εθνικός συντονιστής του Συμφώνου».

Για τα «χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας» μίλησε, τέλος, η Αριάδνη Μίχου, Αρχιτέκτονας, στέλεχος της ΠΕΤΑ ΑΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, τις δυνατότητες των ΟΤΑ για χρηματοδότηση από τρίτους αλλά και τον συνδυασμό όλων των παραπάνω χρηματοδοτικών μέσων.

 

Για τη δημοσιογραφική κάλυψη της ημερίδας, συνοδευόμενη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

aftodioikisi.gr
e
lladatv.gr
e
rt.gr
n
otospress.gr