Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη μονάδων διαχείρισης αποβλήτων μέχρι το 2016

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΥΠΕΚΑ με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης.

Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε την αναγκαιότητα ανάπτυξης του νέου Εθνικού Σχεδιασμού στη διαχείριση αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία της χώρας μας, σημείωσε ο Γ. Κουράκης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα ως προς το πώς θα πρέπει να οργανωθούν οι Φορείς Διαχείρισης και πώς θα αντιμετωπίσουν ανά περιφέρεια το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις σημείωσε ότι όπου προβλέπεται η χρηματοδότηση επενδύσεων αυτή θα πρέπει να γίνεται σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και όχι σε αποσπασματικές δράσεις που συνδέονται με πολυδιάσπαση φορέων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Οι λύσεις για να πετύχουν, πρέπει να έχουν ευρεία αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, να επιβαρύνουν ανάλογα και δίκαια τον καθένα βάσει της αρχής «pay as you throw = «πληρώνω όσο πετάω» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στην ημερίδα έγινε γνωστό ότι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη 12 διαφορετικά έργα ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και τις Σέρρες υπάρχουν ήδη ανάδοχοι έργων, ενώ το έργο της Δυτικής Μακεδονίας έλαβε διεθνή διάκριση από το περιοδικό «World Finance» ως το καλύτερο για το 2013 στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης στην Περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η τελευταία που εντάχθηκε στα έργα ΣΔΙΤ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υπό εξέλιξη έργα ΣΔΙΤ πατήστε εδώ

Πηγή: localit.gr